top of page

DE TRE PRINCIPPER - EN NY PSYKOLOGISK FORSTÅELSE

De 3 principper - dit upersonlige psykologiske design

 

I mit arbejde som psykolog er jeg inspireret af den forståelse, som kommer fra Sydney Banks og kaldes “De tre principper" og som bliver beskrevet i bogen "Dit selvhelbredende sind" af Mette Louise Holland.  

Det er en forståelse af, der hjælper os til at få øje på, hvordan vores oplevelse af livet bliver skabt.

 

For mig er det mest værdifulde ved denne forståelse, at den giver håb. Den hjælper os til at få øje på, at vi kan få det godt igen. Den hjælper os til at forstå, at vi ikke er anderledes eller forkerte, men at vi er designet på samme måde som alle andre - og at der i os er en naturlig livskraft, der altid vil kunne hjælpe os tilbage til trivsel og ro. 

I det øjeblik at vi forstår de tre principper indefra, så kan vi bevæge os gennem livet med en større lethed og glæde. Livet bliver mere enkelt.

DU OPLEVER ALTID LIVET IGENNEM DINE TANKER

En central pointe ved forståelsen er, at vores oplevelse af livet altid er skabt af vores egne tanker. Vi oplever ikke solnedgangen, men vores tanker om solnedgangen - og hvis vi ikke tænker på solnedgangen, så oplever vi den slet ikke! På samme måde oplever vi ikke konflikten med vores partner, men vores tanker om konflikten. Vores oplevelse af situationen afhænger altid af, hvilke tanker du tænker om den. 

"Din oplevelse af livet bliver skabt øjeblik

for øjeblik af dine tanker i nuet." 

Sydney Banks

Og fordi vores tanker skaber følelser, så kan vi mærke vores tanker. Vi kan mærke, at det vi tænker er rigtigt! Tanken opleves ikke længere som en tanke, men som en sandhed. Og den kan føles uendelig virkelig. 

Det centrale er, at uanset hvor virkelig vores oplevelse føles, så er den altid lavet af tanker. Vi kan kun opleve verden, situationer, os selv eller andre gennem vores egne tanker.

 

Det betyder, at din oplevelse af livet kan skifte fra det ene øjeblik til det andet - det eneste, der skal ske er, at der kommer nye tanker til. Du er derfor altid kun en tanke væk fra at have det godt.

DIT SELVREGULERENDE SIND - LAD DINE TANKE KOMMER OG GÅ 

Tanker er i deres natur flygtige og midlertidige. De kommer og går. De er hverken solide eller lavet af sten - og vi behøver ikke at tage dem alvorligt. 

Hvis vi tror, at tanker er sande eller vigtige, så kommer vi let til at holde fast i dem og tænke mere over dem. Vi lytter til dem - og så bliver de vores virkelighed. I hvert fald lige indtil det øjeblik hvor vi indser, at vores virkelighed ikke er solid og konstant, men lavet af tanker.  

Vi kan vælge at holde fast i vores negative tanker,

 men vi er også frie til at tage vores tanker mindre alvorligt

Vi kan ikke selv bestemme, hvilke tanker der skal poppe op i vores hoved. Og vi kan ikke bestemme, at nu vil vi være glade - eller nu vil vi se vores liv på anden måde. Det virker ikke.

Vi kan altså ikke styre vores tanker. Det er udenfor vores kontrol. MEN vi kan selv bestemme hvor alvorligt vi tager de tanker, der popper op i vores hoved og deri ligger en gigantisk frihed.

Du kan ikke tænke nye og bedre tanker frem, men i det øjeblik du ikke længere holder fast i de negative tanker, så giver du plads til, at de kan komme af sig selv. 

DU KAN FÅ DET GODT IGEN

Du behøver ikke erstatte, ændre eller skifte dine negative tanker ud - det klarer dit sind for dig.

Dit sind er selvregulerende. Det er designet til at bevæge sig mod trivsel og lys.

Det betyder, at dine tanker og følelser ikke bliver hængende i dig. De hober sig ikke op. I det øjeblik du får en ny tanker, er den gamle tanke væk. Den kan komme tilbage, men hvis du ikke tager den alvorligt eller giver den opmærksomhed, vil den helt af sig selv forsvinde igen. 

Du behøver ikke tænke positive tanker frem. De kommer helt af sig selv, hvis du lader dine tanker være.

Din krop hele dine sår. Dit sind fungerer på samme måde.

Det er designet til give slip og bevæge sig mod trivsel og liv. 

Du behøver ikke gøre noget - der ligger i din natur 

Hvis vi giver sindet lov til at falde til ro og hele, så får vi helt automatisk nye og frisk tanker. Det hjælper os med at se vores liv og udfordringer i et nyt lys - og så er det lettere at håndtere og navigerer i livets udfordringer på en god måde.

DE TRE PRINCIPPER

LIVSKRAFT

Du er i live. Du ville ikke kunne tænke eller opleve noget, hvis du ikke var i live. Princippet Livskraft peger på, at livets intelligens er en del af dig. Du er designet til at bevæge dig mod liv - mod trivsel, ro og glæde. 

BEVIDSTHED

Du er bevidst. Bevidstheden gør dig i stand til at opleve dine tanker om livet. Din bevidsthed er altid intakt. Uanset indholdet i dine tanker eller hvor mange negative tanker du har, så er du altid i stand til at opleve dem gennem din bevidsthed. 

TANKE

Du tænker. Du oplever livet gennem dine tanker.    

Tanker i sig selv er neutrale. De har ingen magt over dig. Du kan ikke styre, hvilke tanker du får, men du kan vælge hvilke tanker du tager alvorligt og hvilken værdi du giver dine tanker. 

SAMTALER FYSISK ELLER ONLINE

 

Rent geografisk er jeg placeret i Viby J udenfor Aarhus. Det er her, at jeg har mine fysiske samtaler, men jeg har også mulighed for at have samtaler online.

LYT TIL LYDFILER MED KORTE POINTER

Bekymring og omsorg
00:00 / 01:28
Trætte tanker
00:00 / 01:18
Hvad tænker andre om mig
00:00 / 02:18
Bekymring
00:00 / 02:00

ONLINE KURSUS

 

Vil du lære mere om De Tre Principper, så kunne et online kursus være noget for dig. 

bottom of page