top of page

ANGST BEHANDLING

Din angst kan falde til ro - og du kan få det godt igen

Angst er en følelse. Det er en helt naturlig følelse, som vi alle oplever, og som er livsnødvendig for os. Men hvis angsten kommer til at fylde for meget i livet, så kan den blive invaliderende og skræmmende. 

 

I processen mod at få det godt er det vigtigt at forstå, hvor din angst kommer fra, og hvordan du kan gøre mindre af det, som vedligeholder den. 

HVAD ER ÅRSAGEN TIL ANGST?

Dine følelser afspejler altid de tanker, som du har i nuet. Følelsen af angst vil derfor være et signal til dig om, at du lige nu tænker angste tanker.  

Tanker skaber skræmmende film i vores hoveder, som vi let kommer til at tro på - og så bliver vi bange. Og fordi vores tanker skaber følelser, så vil vi kunne mærke tankerne i kroppen. På den måde opleves vores tanker pludselig som sande og meget virkelige, hvilket igen forstærker vores følelse af angst. Vi har glemt, at det er en tanke i vores hoved, fordi den føles som virkelighed! 

Angst kan være så ubehageligt, at du sikkert vil gøre alt for at undgå den. Måske du bruger meget tid på dine tanker og følelser i forsøget på at finde en vej ud: Går det aldrig væk? Skal jeg have det sådan resten af livet? Hvornår kommer angsten igen? Hvad nu hvis… ?

I forsøget på at få kontrol over og undgå angsten er det let at komme til at skabe flere tanker om, hvornår angsten kommer igen og hvordan man kan undgå den. Det er denne onde cirkel, som er vigtigt at få brudt, så angsten kan få lov at falde til ro. 

BEHANDLING AF ANGST

Vores sind er selvregulerende. Det betyder, at tanker og følelser er flygtige. De kommer og går. De kan være stærke og voldsomme, men hvis du lader dem være, så vil de helt af sig selv falde til ro og ebbe ud igen.   

Tænk et øjeblik på nogle af dine andre følelser som vrede, glæde, jalousi, begejstring, forelskelse eller tristhed. Kender du oplevelsen af, at de kan fylde det hele - og så alligevel falder de til ro? Sådan er det også med angsten, hvis vi ikke holder den ved lige med vores tænkning og bestræbelser på at få den til at gå væk.  

Løsningen er at gøre mindre med dine tanker. 

I det øjeblik du begynder at forstå, hvordan det er dine tanker, der skaber din følelse af angst, vil du begynde at kunne se på din angst på en ny måde. Det er ikke situationen, din fortid eller fremtid, der giver dig angst. Det er altid dine tanker i nuet. Det betyder også, at din angst vil falde til ro af sig selv i det øjeblik, at du ikke fastholder den med nye angstfyldte tanker. 

JEG HAR IKKE TANKER - KUN FYSISKE SYMPTOMER

Måske du har oplevelsen af, at det er de fysiske symptomer, som fylder mest - og at du ikke kan genkende beskrivelsen af, at det er tankerne, der skaber angsten?

 

Det kan skyldes at din krop reagerer instinktivt i en situation - uden at du ved hvorfor. Det kan virke skræmmende, hvis du ikke kan finde årsagen til angsten. Denne fysiske reaktion kan uden at du er klar over det give anledning til nye angstfyldte tanker: Hvorfor blev jeg angst? Hvordan kan jeg undgå det i fremtiden? Er der noget galt med mig? Det er da ikke almindeligt at reagere sådan?

 

På den måde kan en fysiologisk reaktion afstedkomme nye tanker, som vedligeholder angsten og dermed også det fysiske ubehag. Det kan føles som om man er fanget i en ond spiral.

Hvis du kan genkende noget af ovenstående og gerne vil forstå, hvordan du kan slippe din angst, så den bliver mindre invaliderende i dit liv, så er du meget velkommen til at tage kontakt til mig. 

Angst - Anne Stærk Dickenson.jpg

FÅ ET NYT FORHOLD TIL DIN ANGST

Det er let at blive fanget i en ond spiral, når det gælder angst. Vi har misforstået, hvordan sindet fungerer, og derfor kommer vi let til at skabe mere angst i forsøget på at få det godt. 

Har du lyst til at få en ny forståelse af angst, så du igen kan få det godt? 

Så kan et gruppeforløb omkring De Tre Principper være lige noget for dig: 

 Det er helt almindeligt at mærke fysiske reaktioner, når du oplever angst. Det kan være hjertebanken, uro i kroppen, søvnbesvær, rastløshed, svimmelhed, høj puls eller noget andet. Det er din krop, der fortæller dig, at du tænker angste tanker.

BLIV RINGET OP

 

Send mig dit telefonnummer, så ringer jeg dig op til en uforpligtende snak.

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

Illustration 4 JPEG lille_renset_logo.jp

DU ER LIGE SOM ALLE OS ANDRE DESIGNET TIL AT FINDE RO OG GLÆDE

 Det er så uvant for os at skulle gøre mindre med vores tanker, at vi har overset det som en mulighed! Men tanker er i bevægelse og flow. De vil helt af sig selv falde til ro med mindre vi kommer til at skabe nye angstfyldte tanker i forsøget på at få det bedre. 

bottom of page